Libanon

Verrassend voor velen, maar wijnbouw in Libanon is niets nieuws. Libanon behoort tot de oudste wijnbouwgebieden ter wereld. Opgravingen in de stad Byblos tonen aan dat hier reeds 5000 jaar geleden wijnbouw moet zijn geweest. De Feniciërs leefden in de tijd voor Christus, in het deel van het Midden-Oosten, waartoe Libanon behoort. De Feniciërs hielden zich onder andere bezig met wijnen verhandelen langs de mediterrane handelsroute. Zij waren verantwoordelijk voor de introductie van wijn in delen van Zuid-Europa zoals Spanje, Italië en Griekenland.

 

Een aantal eeuwen later werd er in het Oosten van Libanon bij de plaats Baalbek door de Romeinen een tempel gebouwd, die was gewijd aan Bacchus, de Romeinse god van de wijn. Hiermee werd het grote belang van wijn in die tijd duidelijk aangegeven. De tempel, op vandaag een ruïne, maar de nog meest intacte Romeinse tempel van Bacchus, is nog steeds te bezichtigen.

 

Libanon kent ondertussen een 50-tal wijndomeinen, met een aantal grote en commerciële domeinen op kop in productie.

Veel Libanese wijnmakers studeerden en deden ervaring op in Frankrijk en dit vertoont zich in de fijne stijl van wijnen.

 

Mijn selectie van wijnen uit Libanon zijn wijnmakers die ik allen heb bezocht en persoonlijk ken. Voor mij de wijnmakers die de toekomst zullen bepalen van fijne Libanese wijn.

 

Château Khoury - Bekaa - Dhour Zahleh

Château Khoury is een familiebedrijf van 16 hectare in Dhour Zahleh, centraal gelegen in de Bekaa-vallei op een hoogte van 1300 meter boven zeeniveau.

Alle wijngaarden zijn in eigen beheer en de wijnen worden volledig gemaakt in respect met de natuur, de wijnmaker Jean-Paul Khoury, heeft Franse roots (Elzas) en is daar ook opgeleid.

 

Château Qanafar - Bekaa - Qirbet

Qanafar is tevens een familiebedrijf die sinds kort enorme investeringen en uitbreidingen heeft gedaan. Het is een domein is iets Zuidelijker gelegen in de Bekaa-vallei en strekt zich uit over 25 hectare. Het domein startte destijds zeer lucratief met een productie van 300 flessen per jaar voor gebruik in de familie en met vrienden. Ondertussen nam Eddy Naïm, de zoon van de stichter het wijn maken over en produceren ze op vandaag zo'n 70 000 flessen per jaar.

Coteaux du Liban - Zahlé

Ook hier een familiebedrijf waar de bijzonder jonge wijnmaker Roland Abou Khater aan het hoofd staat van het wijn maken. Roland blijft zichzelf constant vervolmaken terwijl hij passie en liefde voor het vak in zijn wijnen toont.

Aurora - Rachkedde

Batroun Mountains